WUSHU

RÓLLUNK

GALLÉRIA

ELÉRHETŐSÉG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FEGYVEREK

 

  A kínai harcművészetekben 18 féle fegyvert tartanak számon, ezeknek pedig különböző variánsai léteznek. Kategorizálhatjuk őket: vannak rövidek és hosszúak, merevek es rugalmasak.Léteznek más, speciális fegyverek is, a hagyomanyostól eltérő használatra, példaul hajítofegyverek, vagy olyanok, amelyek több részből állnak. Az alábbiakban bemutatunk néhányat ezek közül.

            Bot – Gun- Minden fegyver atyja

            Pallos – Dao –  A fegyverek parancsnoka

            Lándzsa – Qiang – A fegyverek királynője.

            Kard – A fegyverek úriembere

 

1. A bot –Gun


Minden fegyver atyja- a legrégibb, emberiség által használt fegyver, a banális kő mellett. Ismert rövidebb és hosszabb, merev es rugalmas változata. A bot leghíresebb harcosai a Shaolin szerzetesek voltak. Egyik legismertebb formagyakorlatuk a ’Ta Mo botja’.
Könnyen beszerezhető, könnyen hasznalható ezért nagy nepszerűségre tett szert. A bot forgatás által különösen hatékony seprő mozgást végez. Sok más fegyver tehnikái is végrehajthatók a bottal. Lehet vele ütni, döfni, csapni, akasztani, blokkolni, stb.
Stílusok, amelyekben jellemzően megtaláljuk a botot: a majom stílus és a részeg ember stílusa.

 

2. A pallos – Dao


A fegyverek parancsnoka, a hadsereg standard fegyvere volt hosszú idők ota. A történelem folyamán léteztek szélesebb és keskenyebb, hosszabb és rövidebb változatai. Jelenleg használt formája a tehénfarok, a lakosság körében a 19. században vált ismertté. Használható egy kézben, két kézre fogva, vagy egy-egy mindkét kézben. A támadás során a pallos hatása egy rettenetes tigriséhez hasonló. A pallosnak csak egy éle van, ez lehetővé teszi a penge megtámasztásat bizonyos helyzetekben. Harc közben a pallos folyamatosan köröz a test körül, egy pajzshoz hasonló védelmet nyújtva ezáltal.
Nagyon híresek a Bagua stílus pallosgyakorlatai, a Meihua, Shaolin és más stílusokban is fellelhetjük őket. A legendás harcosnak, Wu Songnak volt kedvenc fegyvere a rövid, széles pallos, melyet forditott fogással használt.

3. A lándzsa – Qiang


A fegyverek kiralynője, kecses és rugalmas fegyver. Különböző formái léteznek a csúcs formájától függően, ismertek kéthegyű változatok is. A lándzsa használata feltételezi a test rugalmasságát, a lépések játékos gyorsaságát, bonyolult forgások és ostorozások egész sorát.. A fegyver használatat nagyon nehéz elsajátítani de hatékonysága ennek megfelelően elsöprő. Egy helyesen használt lándzsa egy repülő sárkányhoz hasonlítható. Használat közben a lándzsa kölünböző szúrásokat, blokkolásokat, körözéseket, csapásokat és egy sor más mozdulatot végez.
Híres lándzsa-formagyakorlatokat találhatunk a Bagua, Meihua, és a kígyó stílusban.

 

4. A kard.- Jian


Mint a fegyverek úriembere, a kard igen kifinomult fegyver. A bronzkorszakban jelent meg először a történelemben, amikor még két rétegben állították elő, volt egy belső, rugalmas és egy külső, speciálisan kovácsolt rétege. Az akkoriban készült bronzkardok még nagyon nehezek voltak, később a vaskorszakban előállított acélkardok súlya már kecses használatot tett lehetővé. A felső társadalmi rétegek fegyvereként, a kard egy elegáns, fürge és  elbűvölő harci eszközzé vált. Mivel két éle van, használni lehet egyenként és kettesével is. A kard használata mély filozófiai jelentést is takar: a kard az emberi kar meghosszabbításává kell váljon, ugyanakkor pedig a harcos kiterjesztésévé a harc során. A karddal végzett vívás szúrásokból, vágásokból, védésekből, körözésekből és seprésekből áll, gyors és friss lépékombinációkkal, ugrásokkal és fordulásokkal egybeszőve.
A  kard leghíresebb iskolája a Wudang, de ismertek az Imádkozo Sáska, a Részeg Ember és a Taiji karddal végzett formagyakorlatai is.

DF